>

     Aktuelno

     O maratonu

     Staza - Sertifikati

     Kategorije

     Nagrade

     Prijava

     Uputstvo za takmičare

     Rekordi

     Fotografije

     Pobjednici

     Rezultati

     Sponzori

     Informacije

     Istorijat maratona

     Startna lista

     Statistika maratona

     Rezultati CG takmičara

     Arhiva vijesti

     Spisak volontera

     Skola trcanja

TEHNICKI ORGANIZATOR

ORGANIZATOR


Podgorički maraton na Facebook-u

GENERALNI SPONZORI

 


 

 

O NAMA
8. oktobra 1994. godine, grupa atletskih entuzijasta iz Podgorice, pokrenula je, osmislila i organizovala prvi Podgorički maraton koji je bio i zvanično otvoreno prvenstvo Savezne Republike Jugoslavije u maratonu i polumaratonu. Prvi Podgorički maraton  - osmislili su i organizovali: Branko Jovanović, Milan Madžgalj, Vojo Milošević, Milenko Todorović, Momo Bošković i Todor Peković.
Te 1994. godine u doba ni rata ni mira, koji je trajao u našem okruženju, smjela ideja prevazišla je mnoga očekivanja. Bilo je to doba raspada SFRJ i vrijeme djelovanja ekonomskih sankcija prema našoj zemlji. Ipak zahvaljujući razumijevanju i pomoći države Crne Gore, posebno predsjednika Vlade gospodina Mila Đukanovića, koji je od samog početka podržao ovu manifestaciju, pružajući podršku atletskim radnicima u nastojanju da Crna Gora bude organizator značajnih sportskih priredbi i uz ličnu pomoć i finansijsku podršku ove manifestacije od njenog osnivanja do danas, gdje je maraton uvršten u svjetski kalendar, odnosno lokalne samouprave u Podgorici i Danilovgradu, kao i brojnih sponzora uspjelo se sa organizacijom prvog maratona. Svoj veliki doprinos tada su dali i preduzeća "Integral" iz Podgorice, na čelu sa Mišom Jelovcem, preduzeće "Central-kapija", na čelu sa Milenkom Todorovićem i preduzeće "Kings" sa Ilijom Aleksićem".
Pomoćnik Ministra Sporta Crne Gore Dragan Drobnjak bio je od samog početka uključen u organizovanje Podgoričkog maratona. Maraton je vrlo brzo osvojio Crnu Goru i Podgoricu, postao je zaštitni znak glavnog grada Crne Gore i manifestacija na kojoj svake godine učestvuju sve više sportista takmičara iz čitavog svijeta.

Organizovanjem Podgoričkog Maratona, a po ugledu na Evropu i svijet, kako bi se unaprijedilo maratonsko trčanje, koje je u svijetu doživjelo veliku ekspanziju, gdje se ovim sportom bave milioni ljudi, gdje postoje na hiljade maratonskihklubova i sekcija, a po ugledu na Beograd, Novi Sad i Niš U Crnoj Gori je formiran novi klub takve vrste. Na inicijativu Milana Madžgalja 25. 02. 2000. godine formiran je Atletski trkački klub "Podgorički Maraton" koji je rešenjem ministarstva sporta Crne Gore, registrovan kao sportska organizacija - klub, koji se bavi organizovanjem "Podgoričkog Maratona", ULTRA-maratona i trke "Oslobođenje Podgorice".
Opština Podgorica na čelu sa gradonačelnikom dr Miomirom Mugošom i opština Danilovgrad na čelu sa predsjednikom Miloradom Vuletićem, stali su na čelo organizovanja "Podgoričkog maratona" i polumaratona koji se organizuje po svjetskim atletskim standardima, U knjizi "Atletsko trčanje u Crnoj Gori" - autora Milana Madžgalja, dati su svi podaci o istorijatu maratona u Crnoj Gori, sa svim održanim trkama u Crnoj Gori, kao i organizovanju "Podgoričkog maratona" i "Ultra-maratona Montenegro na 100km".

 

  
 
Copyright © 2010 tomn. All rights reserved.